Ghassan Kanafani

Ghassan Kanafani (1936 -1972)

Ghassan Kanafani, den berømte palæstinensiske journalist og forfatter, hvis litterære værker var dybt rodfæstet i den arabiske og palæstinensiske kultur, har inspireret en hel generation i både ord og handling. Han blev født den 9. april 1936 i Acre i det nordlige Palæstina og boede i Jaffa indtil maj 1948.

Krigen, som resulterede i Israels oprettelse, tvang Ghassan til at flygte sammen med sin familie, først til Libanon og senere til Syrien. Han levede og arbejdede i Damaskus, siden i Kuwait og fra 1960 i Beirut. Den 8. juli 1972 blev han sammen med sin unge niece Lamis dræbt af israelske agenter ved et bilbombeattentat i Beirut.

Inden sin alt for tidlige død havde Ghassan udgivet 18 bøger og skrevet hundredvis af artikler om kultur, politik, og det palæstinensiske folks kamp. Alle hans bøger er efter hans død blevet genudgivet på arabisk i adskillige oplag. Hans romaner, noveller, teaterstykker og essays blev samlet og udgivet i fire bind. Det femte bind med hans politiske essays og artikler er planlagt for 2015. Ghassans litterære værker er blevet oversat til 20 sprog og udgivet i over 22 forskellige lande. Nogle af hans værker indgår i pensum på skoler og universiteter, og flere er blevet dramatiseret for radio og teater i adskillige arabiske lande og i andre lande. To af hans romaner er blevet filmatiseret. Hans litterære værker som han skrev i årene 1956-1972 er ligeså betydningsfulde i dag, som da han skrev dem. Skønt Ghassans romaner, noveller og andre værker var et udtryk for det palæstinensiske folk og dets sag, har hans store litterære talent givet hans værker en universel appel. "Børnene er vores fremtid" sagde Ghassan ofte. Han skrev historier, hvori børn var heltene. En samling af hans noveller blev udgivet i Libanon i 1978 under titlen ’Ghassan Kanafanis Børn.’ Den engelske oversættelse blev første gang udgivet i 1984 og gen udgivet i 2000 med titlen ’Palæstinas Børn’.