Ghassan Kanafani (1936-72) var en kendt palæstinensisk forfatter og journalist, hvis litterære værker var dybt rodfæstet i den arabiske og palæstinensiske kultur. Han har inspireret flere generationer både i ord og handling og er en af de mest læste forfattere i den arabiske verden.


Han blev født den 9. april 1936 i Acre i det nordlige Palæstina, men blev sammen med sin familie - som flere hundrede tusind andre - fordrevet til nabolandene i 1948 i forbindelse med oprettelsen af staten Israel. Han boede og arbejdede først i Syrien, siden i Kuwait og fra 1960 i Libanon, hvor han skulle blive en fremtrædende aktivist og talsmand for den palæstinensiske befrielsesbevægelse. Den 8. juli 1972 blev han sammen med sin unge niece Lamis dræbt af israelske agenter ved et bilbombeattentat i Beirut.
 

Inden sin alt for tidlige død havde Ghassan udgivet 18 bøger og skrevet hundredvis af artikler om kultur, politik og det palæstinensiske folks frihedskamp. Hans værker er siden blevet genudgivet på arabisk i adskillige oplag, oversat til 20 andre sprog og udkommet i over 22 forskellige lande. Nogle indgår i pensum på skoler og universiteter, og flere er blevet dramatiseret for film, radio og teater, såvel i Mellemøsten som internationalt. Her i Danmark turnerede Teater Møllen i 2015 f.eks. med den musikdramatiske forestilling ”Tilbage til Haifa”.
 

I dag fremstår mange af Ghassans værker således ligeså relevante og brændende aktuelle, som da de blev skrevet for ca. 50 år siden. De tager alle udgangspunkt i det palæstinensiske folk, men har en universel appel, ikke mindst hvad angår børns verden og vilkår. ”Børnene er vores fremtid”, som Ghassan sagde, og på den inspiration baserer GKCF sit arbejde. Vil man læse nogle af Ghassans noveller på engelsk udkom en samling i 2000 under titlen ”Palestine's Children”.